martedì 27 settembre 2011

Spre un fotbal cu reguli:)

  Departe de zumzetul euro-ilor din ziua de azi:),in acele vremuri marea preocupare ramanea elaborarea unor reguli clare de joc.Asta pentru ca jocul acesta primitiv suscita mari contoverse printre jucatori si printre suporteri.Nu putine erau meciurile cand datorita nerecunoasterii unor reguli clare de joc,se lasau cu incidente grave intre jucatori...poate ca aici avem de a face cu forma incipienta a celebrului huliganism englezesc:)
   Cele mai importante scoli care au insistat in elaborarea unor reguli precise pentru jocul de football au fost cele din Eton,Harrow,Winchester si Rugby.Ele au fost fondatoarele celebrelor pe atunci,"Reguli de la Cambridge".Mai tarziu scoala din Rugby a devenit o dizidenta datorita dezbaterilor intense provocate de un anume baiat din Manchester,anume Webb Ellis,care sfidand regulile de pana atunci,pur si simplu a prins mingea in mana si a fugit cu ea pana spre linia de poarta a echipei adverse.Atunci s-a scris practic nasterea rugby-ului si divizarea lui de fotbal.Anul era 1823..
    Potrivit autorului "In imperiul fotbalului",domnul Constantin Anghelache,iata cateva dintre primele "legi" ale fotbalului adoptate de catre reprezentantii celor 4 scoli:
    -gol era atunci cand mingea trecea printre cei doi stapi de fanion.
    -repunerea de a margine se facea cu o singura mana.
    -prinderea mingii era permisa nmai daca era sutata imediat,fara a fi admisa alergarea cu ea la brat.
   -legea offside-ului prevedea ca mingea se putea juca daca era primita din spate,numai daca intre jucator si poarta adversa sa se afe cel putin 3 jucatori ai acestei echipe.
    Acest regulament a devenit baza de desfasurare a meciurilor intre universitati si colegii rivale.
In 24 octombrie 1857 a luat fiinta priml club din lume,F.C.SHEFFIELD.Interesant ca primul locas a acestui club a fost "Bramall Lane",care avea sa devina fieful mult mai cunoscutei mai tarziu,Sheffield United.
    Primee cuburi cu adevarat moderne au urmat in 1862,Notts County,in 1865,marea rivala din oras Nottingham Forest iar in 1866 Chesterfield...Toate acestea erau din comitatul Midlands,care a devenit locul de bastina a fotbalului englez modern.
   Abia la 1870 a devenit clara si obigatorie prezenta in teren a echipelor formate din fix 11 jucatori.
   Anul urmator,din dorinta de a extinde si impulsiona acest joc,de a-i da un caracter universal,presedintele de atunci al Asociatiei de Fotbal Engleze,Charles Alcock,propune infiintarea unei competitii cu caracter eliminatoriu la care sa participe toate cluburile afiliate Asociatiei de fotbal.
   Astfel ia nastere cea mai populara si prima competitie oficiala din lume,care a nascut,aprinde si va naste mereu pasiuni mistuitoare in randul tuturor microbistilor din intreaga lume: CUPA ANGLIEI LA FOTBAL!

sabato 24 settembre 2011

In Imperiul Fotbalului

      Sosirea romanilor in Britania a adus in consecinta si acest nou joc.El a evoluat in mod primitiv cam peste 1500 de ani.Potrivit domnului Constantin Anghelache,un cunoscut om de fotbal,un apropiat a marelui antrenor roman Mircea Lucescu,si un mare iubitor al fotbalului englez,primu joc de fotbal intre anglo-saxoni ar fi avut loc cu ocazia aniversarii unei victorii.In cartea sa,"In Imperiul Fotbalului",domnul Anghelache menioneaza faptul ca in acel joc,"mingea ar fi fost inlocuita cu capu unui viking danez,decapitat in lupta in care confratii sai fusesera invinsi".Poate ca si de aici s-a inspirat fostul mare antrenor al "cormoranilor" de la Liverpool,Bill Shankley,cand spunea :"fotbaul nu este numai o chestiune de viata si de moarte...E mai mut decat atat":)  Poate ar trebui sa i dam crezare unui asemenea specialist,Shankley fiind antrenorul lui F.C. LIVERPOOL in perioada lor de mare gloria de la inceputul anilor "70 pana la inceputul anilor "80.
       Si dupa sosirea lui Wihem Cuceritorul,acest joc a evoluat,lent,dar devenise deja apanaju elitelor normande.Reprezenta un mod placut de a petrece timpul liber pentru elite,cat si rol de catharsis pentru acestia di urma,care puteau sa isi descarce frustrarile si nemultumirile asupra supusilor.
      Ca si la vecinii or de pe continent,in speta florentinii,jocul se baza doar pe forta,neexistand nici o preocupare pentru indemanare sau pentru a stabili anumite reguli de joc.
      Singurele reguli au venit ca legi represive(cata asemanare cu ce se intampla astazi cu ultrasii:) impotriva violentelor.Maximul de regui represive a fost atins,mai ales,in perioadele lui Edward al 3-lea,Richard al 2-ea sau Henric al 4-lea care ,nici mai mult ,nici mai putin,au interzis practicarea acestui joc.
      Traditionalisti si meticulosi,englezii au sesizat amploarea acestui mare fenomen si au decis sa ii dea  un impuls de trezire si de inviorare a acestui sport.
       Asistam astfel pe 26 octombrie 1863 la nasterea primei federatii de fotbal din lume,"Asociatia de Fotbal din Anglia".

venerdì 23 settembre 2011

Inceputurile fenomenului social a secolului 20 numit FOTBAL:)

     Fotbalul isi are originile,potrivit mai noilor directive FIFA in China,unde in urma cu aproape 2000 de ani se juca un cuju...un joc al "impingerii mingii cu picioarele".Interesant este faptul ca poarta nu era mai ata de 30-40 cm:)....ceea de altfel avea sa solicite multa maiestrie din partea jucatorilor.
     Tot in Asia orientala maiestria jucatorilor japonezi,in secolul 7-8 e.n.,era serios pusa la incercare:dispusi in cerc "player-ii" nu aveau voie sa lasa mingea sa cada pe pamant.
     Pe Batranul Continent,apare in secolul 4 al erei noastre in Grecia,numitul Episkyros,urmat de romanul Harpastum.Ele aveau in comun ideea ca pentru a castiga disputa una dintre echipe trebuia sa patrunda cu balonul dupa linia de fund al echipei adversare.Aveam asadar de a face cu o exigenta fizica inainte de a fi o maiestrie tehnica.Putem spune ca aceste doua sporturi EPISKYROS si HARPASTUM sunt stramosii unui at sport celebru ce avea sa faca furori i secolul 20,numit RUGBY.
    Prima idee cu adevarat moderna de fotbal aparut in Europa a fost ceebru "calcio fiorentino".Acesta se practica incepand cu secolul 13 si celebre erau disputele intre marile rivale orase-porturi comerciale importante ale vremii,Florenta si Genova.
   In aceste locuri si in aceasta perioada putem spune ca intani pentru prima oara caracterul de sarbatoare a acestui sport: "Calciatorii" erau echipati in costume ca un semn de respect pentru ceea ce avea sa devina poate cea mai importanta RELIGIE a acestei ere.
    Nu uitam ca romanii in marea lor expansiune au purtat acest sport in Insulele Britanice,Anglia urmand peste secole si secole ca find cunoscuta ca Patria Fotbaului.
     In articolul viitor vom vorbi despre primele inceputuri in Marea Bitanie a fotbalului ca si despre prima competitie oficiala  din lume.