lunedì 8 ottobre 2012

Violenta tip revansa

               Salutare cititori.Dupa un timp in care am avut diverse proiecte de infaptuit,unele cu rezultate notabile,iar multe cu rezultate mai putin deosebite,am revenit incepand de astazi la marea mea pasiune,aceea de a scrie despre fotbal.Sper ca de acum inainte sa va bucur cu povesti de 3-4 ori pe saptamana,despre fotbalul dar mai ales de atmosfera de pe stadioane.Din pacate,vom povesti mai mult despre trecut pentru ca multe de comentat nu ar fi despre ultraseria din zilele nostre.
  In ultimul articol v-am vorbit despre violenta pasionala a suporterilor.Astazi e randul altei forme de violenta,a celei de rivalitate.
 Violenta de rivalitate isi are originea in cea pasionala,este ca o fiica a acesteia din urma:)Isi are originea intr-un anme moment istoric si nu poate fi legat neaparat de un eveniment de natura sportiva.Practic,incepe in momentul in care grupurile prganizate de suporteri au inceput sa isi sustina echipa favorita inclusiv in meciurile din deplasare. Se merge evident pe principiul actiunii si reactiunii.
 In fotbal,probabil primele dorinte de rivalitate au inceput in urma unor motivatii fotbalistice sau in urma dorintei de a razbuna suferintele echipei proprii.Escaladarea acestei violente a avut loc in perioada de la sfarsitul anilor 60,inceputul anilor 70.Ca si caz particular voi aduce in atentie patria ultrasilor,respectiv ITALIA.
  Grupurile de ultrasi italieni au inceput sa ia nastere dupa cum spuneam la sfarsitul anilor 60,primul grup oficial fiind CURVA NORD 1969,cea care sustine si astazi pe celebra INTERNAZZIONALE MILANO.Grupul s-ar fi nascut in urma sesizarii de catre celebrul antrenor interist,HELENIO HERERA,a faptului ca INTER nu avea suporteri care sa sustina echipa si i deplasare.In acea perioada in Italia,erau nenumarate convulsii sociale,iar fiecare grupare ultras a inceput sa fie animata de diverse curente politice care cu timpul au devenit reprezentative pentru respectivele tifoserii.
     Stadionul era mediul prielnic de propaganda a diverselor ideologii,tinerii care nu isi gaseau loc pe strada la manifestarile reprimate de multe ori cu brutalitate de autoritati,isi gaseau "cuibul" in peluzele stadioanelor de fotbal. Astfel pana la inceputul anilor 90,cand in joc au intrat televiziunile,violenta de rivalitate si-a atins apogeul.Dorinta de a iesi in evidenta,respectul pentru celebrii hooligans englezi,precum si celebritatea de care se bucurau sefii de galerie au starnit emulatia in randul tinerilor de a demonstra la randul lor ca sunt capabili sa ofere probe de barbatie,si de atine steagul propriei galerii cat mai sus.
  Aceasta forma de violenta,avand radacini atat de profunde,n poate fi stopata vreodata.Astfel legile aspre ce s-au dat in Italia dupa evenimentele de pe 2 februarie 2007,de la Catania,nu pot stopa ceva mlt mai profund decat ratiunea.Desi se spune ca situatia este sub control,de fapt se creaza mult haos si in randul suporterilor normali,pentru ca ceea ce trebuia a fi preventie s-a transformat in represiune care nu iarta nici un suporter.
   Se stie faptul ca multe rivalitati in fotbal,nu isi au originea in fotbal,ci in evenimente istorice,politice sau sociale.
    Exemple ar fi:derbyul lombard ATALANTA-BRESCIA isi are originea in lupta istorica din anii 1200,1300 dintre cetatile longobarde respective.La fel derbyul Veneto intre VICENZA si HELLAS VERONA.Sau SIENA cu FIORENTINA unde la origine sta lupta ghielfilor cu aristrocratii cetatii fiorentine.
   Despre acestea vom mai vorbi,de altfel,in urmatoarele articole.
ULTRASI,TINETI STEAGUL SUS!

Nessun commento:

Posta un commento