venerdì 23 settembre 2011

Inceputurile fenomenului social a secolului 20 numit FOTBAL:)

     Fotbalul isi are originile,potrivit mai noilor directive FIFA in China,unde in urma cu aproape 2000 de ani se juca un cuju...un joc al "impingerii mingii cu picioarele".Interesant este faptul ca poarta nu era mai ata de 30-40 cm:)....ceea de altfel avea sa solicite multa maiestrie din partea jucatorilor.
     Tot in Asia orientala maiestria jucatorilor japonezi,in secolul 7-8 e.n.,era serios pusa la incercare:dispusi in cerc "player-ii" nu aveau voie sa lasa mingea sa cada pe pamant.
     Pe Batranul Continent,apare in secolul 4 al erei noastre in Grecia,numitul Episkyros,urmat de romanul Harpastum.Ele aveau in comun ideea ca pentru a castiga disputa una dintre echipe trebuia sa patrunda cu balonul dupa linia de fund al echipei adversare.Aveam asadar de a face cu o exigenta fizica inainte de a fi o maiestrie tehnica.Putem spune ca aceste doua sporturi EPISKYROS si HARPASTUM sunt stramosii unui at sport celebru ce avea sa faca furori i secolul 20,numit RUGBY.
    Prima idee cu adevarat moderna de fotbal aparut in Europa a fost ceebru "calcio fiorentino".Acesta se practica incepand cu secolul 13 si celebre erau disputele intre marile rivale orase-porturi comerciale importante ale vremii,Florenta si Genova.
   In aceste locuri si in aceasta perioada putem spune ca intani pentru prima oara caracterul de sarbatoare a acestui sport: "Calciatorii" erau echipati in costume ca un semn de respect pentru ceea ce avea sa devina poate cea mai importanta RELIGIE a acestei ere.
    Nu uitam ca romanii in marea lor expansiune au purtat acest sport in Insulele Britanice,Anglia urmand peste secole si secole ca find cunoscuta ca Patria Fotbaului.
     In articolul viitor vom vorbi despre primele inceputuri in Marea Bitanie a fotbalului ca si despre prima competitie oficiala  din lume.

Nessun commento:

Posta un commento